Circulair ambachtscentrum Hoeksche Waard officieel geopend

Op woensdagochtend 11 mei had wethouder Huibert Steen (Duurzaamheid), namens gemeente Hoeksche Waard de eer om het circulair ambachtscentrum officieel te openen. Na een verbouwing van het pand op bedrijventerrein De Bosschen in Oud-Beijerland hebben de kringloopwinkel en een werkplaats een gezamenlijke plek gekregen om een bijdrage te leveren aan een circulair Hoeksche Waard.

Feestelijke opening
Met het doorknippen van het lint opende wethouder Steen het circulair ambachtscentrum aan de Pascalstraat in Oud-Beijerland en onthulde hij de winkelpui en de naam ‘de Waardeloods’ aan de gevel. In het bijzijn van genodigden en geïnteresseerden sprak hij de initiatiefnemers Vera Hersbach, Erik Legerstee en Dennis Happé toe. Eind januari kregen zij uit handen van de wethouder al de symbolische sleutel waarmee de aftrap werd gegeven voor een grootschalige verbouwing. Met de opening is de kringloopwinkel volledig klaar voor gebruik. De komende tijd wordt verder gewerkt aan de realisatie van het ambachtscentrum; de werkplaats waar materialen gerepareerd of geupcycled worden. Huibert Steen: “We keken al langer uit naar deze mijlpaal. Het circulair ambachtscentrum is enorm belangrijk om ons circulair bewustzijn te vergroten. In de toekomst willen we een 100% circulaire economie realiseren. Dat is de basis van een klimaatneutraal 2050. Dat betekent dat we moeten stoppen met het uitputten van onze grondstoffen en deze uit bestaande materialen moeten halen. Met een tweede, derde of vierde leven voor grondstoffen, bestaat afval eigenlijk niet meer. Daar willen we in de Hoeksche Waard ook snel naar toe!”

Circulaire verbouwing
Vanaf eind januari heeft Stichting Samen Circulair hard gewerkt aan de verbouwing. Met ongeveer 15 vrijwilligers is er onder meer verbouwd, geverfd, schoongemaakt en ingericht. Bezoekers komen via een mooie entree het circulair ambachtscentrum binnen. Er wordt een scheiding gemaakt tussen het kringloopcentrum en de werkplaats. Hiervoor krijgen gebruikte kozijnen en deuren een tweede leven. Om de ingenomen kleding te wassen en te strijken is een speciaal gedeelte ingericht bovenin het pand. Er is ook een innamebalie gemaakt waar mensen spullen gemakkelijk kunnen inleveren. In de werkplaats worden opgehaalde spullen van het RAD gerepareerd en hergebruikt. Ook worden materialen geupcycled door bijvoorbeeld een ouder kastje in een hippe kleur te schilderen waardoor het een tweede leven krijgt. Het uit de Lindenhoeve vertrokken Tweedehands Warenhuis neemt ook intrek in ‘De Waardeloods’. Daardoor worden steeds meer circulaire initiatieven met elkaar verbonden. Er zijn plannen om een naaiatelier en een fietsenwerkplaats aan deze locatie toe te voegen.

Gezamenlijk doel
Het idee om een circulair ambachtscentrum in de Hoeksche Waard op te zetten, bestond al langer. Het plan werd door verschillende partijen omarmd en verder uitgewerkt onder de vlag van Stichting Samen Circulair. Deze stichting is voortgekomen uit een initiatief van Welzijn Hoeksche Waard, ondernemer Dennis Happé, de Regionale Afvalstoffendienst (RAD) en provincie Zuid-Holland en wordt ondersteund door gemeente Hoeksche Waard. Met het ambachtscentrum wordt een koppeling gemaakt tussen de milieustraat en kringloopwinkels en andere initiatieven waarbij grondstoffen een tweede leven krijgen. Ook wil men werk- en leerplekken creëren voor mensen met diverse achtergronden en met educatie bewustwording stimuleren bij jong en oud.

Ook vanuit de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta is bijgedragen aan het realiseren van het circulair ambachtscentrum.

Lees hier meer over het circulair ambachtscentrum in de Hoeksche Waard: www.samencirculairhw.nl en hier over het in maart geopende circulair ambachtscentrum op Goeree-Overflakkee: https://bit.ly/37QC9zM.

 

 

 

Het laatste nieuws

Minister Hanke Bruins Slot bezoekt regio Zuid-Hollandse Delta

Maandag 11 juli 2022 was onze minister van Binnenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, op bezoek in de Zuid-Hollandse Delta (ZHD). Dit om met eigen ogen te zien hoe het gaat met de projecten binnen de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta en welke resultaten er behaald zijn.

Natuurlijk overnachten in de delta: Delta Nomads

Op Voorne-Putten hebben enkele recreatiebedrijven de handen ineengeslagen om het aanbod ‘natuurlijk overnachten’ in de delta te versterken. Zij lanceren een nieuw product op het eiland: ‘Delta Nomads: de wilde parels van de delta op jouw manier ontdekt.’ Delta Nomads staat ook voor verbinding van bijzondere plekken: de Delta Nomads overnachtingplekken kenmerken zich door hun eigen bijzondere verhaal. Samen vormen de plekken een wilde en soms ruige route.

Regio Deals werken en leveren mooie resultaten op

Eerder deze week sprak Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bruins Slot nog lovend over de Regio Deals. Rijk en regio trekken gezamenlijk op om belangrijke opgaven in Nederland aan te pakken en de brede welvaart te vergroten. In de Zuid-Hollandse Delta werken we als zes gemeenten, verspreid over drie eilanden, nauw samen en delen we kennis binnen de thema’s duurzaamheid, agrifood, landschap & toerisme en onderwijs & arbeidsmarkt. En dat levert al hele mooie resultaten op!

Regeneratieve landbouw onder de loep bij BI-JOVIRA

Drie vierdejaars studenten van de Hogere Agrarische School (HAS) in ’s-Hertogenbosch zijn gestart met hun beroepsopdracht over de kansen van regeneratieve landbouw bij BI-JOVIRA , het boerenbedrijf van familie Mosselman in Ooltgensplaat. De studenten onderzoeken het toekomstperspectief van de biologische regeneratieve manier van landbouw, op de manier zoals Cornelis Mosselman voor ogen heeft. Op basis van goed rentmeesterschap waarin people, planet en profit hand in hand gaan. Dit project is met cofinanciering van de HAS en de Regio Deal tot stand gekomen.

Programmalijn O&A op bezoek bij STC in Brielle

Op 18 mei bracht een delegatie van de programmalijn Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Regio Deal ZHD een werkbezoek aan het Scheepvaart en Transportcollege Training & Consultancy in Brielle.

Bijeenkomst Circulair Bouwen voor de Toekomst in Middelharnis

Wonen willen we allemaal. De bouw is daarom een onmisbare sector, maar gebruikt nu een derde van de grondstoffen. Het gebruik van beton veroorzaakt bovendien een hoge CO2-uitstoot. Het kan anders, bleek vorige week op de netwerkbijeenkomst Circulair Bouwen voor de Toekomst. Professionals lieten zien hoe zij al jaren werken met biobased materialen en hoe onderdelen van een huis na sloop, een nieuw leven krijgen. De netwerkbijeenkomst was gericht op de hele bouwketen en werd georganiseerd door de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Nissewaard, provincie Zuid-Holland en Bouwcenter Esselink.