Pixfactory

Een circulair natuurfotografie- en vogelbelevingscentrum aan de Brouwersdam.

Brouwersdam Binnenzijde 25, Ouddorp

Thema Duurzaamheid
Illustratie Golvende lijnen

Het voormalige inspiratiecentrum Grevelingen wordt door Pixfactory verbouwd en opnieuw ingericht. De verbouwing en de bedrijfsvoering worden op een zo circulair mogelijke wijze uitgevoerd. Het inspiratiecentrum wordt een centrum voor natuurfotografie en vogel beleving. Hier zijn tentoonstellingen en worden natuurexcursies en workshops georganiseerd. Met dit centrum komt er in de regio een mooi overdekte toeristische trekpleister bij, waar duurzaamheid en circulair materiaalgebruik zichtbaar aanwezig is.

Wat gaan we realiseren?

Het inspiratiecentrum is als gebouw van binnen ‘casco’ en moet in zijn geheel ingericht worden. Pixfactory neemt het gebouw en alle aanwezige materialen als basis. Ze gooien niets weg en nieuwe materialen worden op een duurzame en circulaire manier aangeschaft. De bedrijfsvoering heeft duurzaamheid en circulariteit als basisprincipe. Dit draagt Pixfactory zelf actief uit door de services en producten die zij aanbieden.

Wat is de kracht van de regio in dit project?

Door een bijdrage vanuit de Regio Deal kan Pixfactory hun circulaire en duurzame ambities waarmaken en krijgt de regio een duurzame circulaire toeristische aanvulling waar circulariteit wordt uitgedragen en aan te raken is.

  • Aanvulling op het toeristisch aanbod dat circulariteit uitstraalt. De toeristische doelgroep kan voelen, ruiken en zien wat er aanwezig is.
  • Mogelijkheid voor regionale bedrijven, scholen, overheden en toeristen dit pand te bezoeken en te gebruiken. Er is een auditorium dat circulair wordt ingericht en te gebruiken is voor presentaties en bijeenkomsten.
  • Met de activiteiten richt Pixfactory zich niet alleen op het eigen nieuwe centrum, maar vooral op de regio door het aanbieden van excursies en workshops in de wijde omgeving.
  • Permanente tentoonstelling over de circulaire handelswijze met betrekking tot het pand en Pixfactory zelf dat kan worden uitgedragen naar alle partijen binnen de regio en de regio (overheden, scholen en bedrijven) kan gebruik maken van dit pand om het circulaire verhaal te laten zien.
Welke impact heeft het project?

Pixfactory wil in zijn tentoonstellingen permanent aandacht schenken aan circulariteit. Ze laten zien hoe zij dit hebben aangepakt op deze locatie en daarmee laten zien wat er mogelijk is op dit gebied qua verbouwing en bedrijfsvoering. De boodschap is: een bestaande locatie biedt veel potentie op het gebied van circulair. Niet alles hoeft nieuw en je kunt benutten wat voorhanden is. Deze boodschap zal ook via events over dit onderwerp onder de aandacht worden gebracht.

Initiatiefnemers

Pixfactory i.s.m. lokale ondernemers. Pixfactory wil maximaal gebruik kunnen maken van bedrijven en toeleveranciers uit de regio. Concrete partners zijn er op dit moment nog niet, maar denk aan streekproducten bij de horeca en lokaal tweedehands (bouw)materiaal.

Status in uitvoering

Stand van zaken

Medio juni heeft de soft opening plaatsgevonden. In september 2024 volgt de officiële opening.

Interview Daan Schoonhoven, eigenaar van PiXlife

"Ik hoop dat er veel vonkjes overspringen"

Een inspirerende plek waar alles over de natuur en vogels samenkomt. Dat is PiXlife Nature Experience in Ouddorp, waar ze een scherp oog hebben voor mens, dier en de natuur. De deuren van het centrum zijn net open. De trotse eigenaar Daan Schoonhoven staat in de deuropening met een uitgestoken hand.