Duurzaamheid

Duurzame energie

De regio Zuid-Hollandse Delta is bij uitstek een koploper in Nederland als het gaat om duurzaamheid en het behalen van de doelen op het gebied van CO2-reductie. Ons doel is om in 2040 dé energie neutrale regio in Nederland te zijn.

Duurzaamheid raakt de hele leefomgeving, alle inwoners en sectoren. Verduurzamen is nodig en biedt kansen voor samenwerkingen en economische groei. Daarom wil de regio in 2040 een energie neutrale Zuid-Hollandse Delta zijn, die net zoveel duurzame energie opwekt als gebruikt. Daarnaast willen we het gebruik van fossiele brand- en grondstoffen fors verminderen.

We doen dit met innovatieve oplossingen. We omarmen nieuwe ontwikkelingen met oog voor de kwaliteit van onze leefomgeving en natuurgebieden. Dit doen we door in te zetten op twee onderwerpen: toename van het gebruik van groene waterstof en afname van het gebruik van grondstoffen door over te gaan naar een circulaire economie.

Illustratie Golvende lijnen

Hier werken we aan

Groene waterstof

Agrifood subthema Bodem

Groene waterstof speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van de regio. Waterstof kan groen en zonder CO2-uitstoot gemaakt worden. Al in 2025 willen we een toename zien in het gebruik van waterstof als energiedrager. Op Goeree-Overflakkee bijvoorbeeld wordt al meer duurzame energie opgewekt dan gebruikt. Dit kan mooi gebruikt worden voor de productie van groene waterstof.

We werken daarom binnen de regio aan onder meer waterstoftankstations, minder CO2 en NOx uitstoot in de landbouw en een Mbo-opleiding elektro- en installatietechniek.

Circulaire economie

Agrifood subthema Bodem

Door een circulaire economie te stimuleren kan het gebruik van grondstoffen flink afnemen. Binnen de programmalijn Duurzaamheid is dit daarom een belangrijk onderwerp. In 2025 willen we minstens 25% minder grondstoffen verbruiken in het regionale bedrijfsleven ten opzichte van 2020.

We werken daarom binnen de regio onder meer aan circulaire ambachtscentra, grondstoffeninventarisatie, circulair bouwen, circulair inkopen, bevorderen kringlooplandbouw en onderwijsprogramma over circulariteit. 

Zo ziet dat er concreet uit…