Regeneratieve landbouw

3271 KG Mijnsheerenland

Thema Agrifood
Subthema Bodem
Illustratie Golvende lijnen

Via de pilot voor regeneratieve landbouw is er een toolbox samengesteld van de meest effectieve en efficiënte regeneratieve maatregelen voor Noordwest-Europa. Hiermee wordt een verbetering in de bodem en van de gewassen zichtbaar aan de hand van monitoring en dataverzameling. Ook werd er gekeken naar de mate van uitvoering en de implementatie van de verschillende maatregelen, inclusief de bijbehorende personele capaciteit en kosten.

Wat gaan we realiseren?

• Een gepubliceerd document met de meest succesvolle maatregelen. Zoals het zichtbaar en meetbaar maken van de verbetering in bodemkwaliteit en kennisdeling over regeneratieve landbouw.

• Op basis van bewijslast sturen we aan op stimulatie in de regio van de transitie naar regeneratieve landbouw. We zullen de impact van deze vorm van landbouw tastbaar, meetbaar en zichtbaar maken door het testen van (nieuwe) technieken en het verzamelen en delen van de resultaten.

• We creëren een positieve omgeving rondom regeneratieve landbouw waarbij we de resultaten verifiëren met internationale experts. Onze bevindingen zijn vrij toegankelijk. We werken aan geloofwaardigheid en moedigen de transitie aan via boeren, experts, organisaties en netwerken.

Initiatiefnemers

Het project Regeneratieve Landbouw is een samenwerking tussen Soil Heroes Foundation, Klompe Landbouw (beschikbaarstelling land) en JustRootz (transitiebegeleider regeneratieve landbouw) met als kennispartners de Universiteit Wageningen (Wageningen Enviromental Research) en Universiteit van Amsterdam (Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics).

Status afgerond

Stand van zaken

Met inspirerende activiteiten blijven we het potentieel van bodemverbetering door regeneratieve landbouw zichtbaar maken. Want we delen de resultaten voor de bodem, het inkomen, de voedingswaarde, het klimaat en de gezondheid van onze planeet in het algemeen. Tenslotte ondersteunen we tastbare commerciële resultaten. We zullen activiteiten en ontwikkelingen stimuleren die ecosysteemdiensten kwalificeren en kwantificeren. Zodoende creëren we een basis voor (nieuwe) commerciële activiteiten voor boeren en afnemers van ecosysteemdiensten.