Rijk-Regio overleg

Datum: 20 september 2024

Regio in overleg met Rijk over huidige en nieuwe Regio Deal

Op donderdag 19 september kwamen vertegenwoordigers van het Rijk en van de regio Zuid-Hollandse Delta samen. Op een mooie locatie in de Hoeksche Waard spraken zij over de resultaten die tot nu toe behaald zijn door de lopende Regio Deal. Ook werd het convenant besproken voor de nieuwe Regio Deal. Om de resultaten en de energie, die in de regio zit, te ervaren werd een bezoek gebracht aan een succesvol lopend project (Boer & Bouw). En was er een presentatie over een kansrijk idee uit de regio over Energie Management.

De volgende ministeries waren namens het Rijk bij het overleg vertegenwoordigd: Justitie en Veiligheid (JenV), Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), Economische Zaken (EZ), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). De regio was vertegenwoordigd door de aanwezigheid van de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Nissewaard, Voorne aan Zee, Recreatieschap Voorne-Putten, Waterschap Hollandse Delta en Provincie Zuid-Holland. Ook waren er regioboard leden aanwezig, die onder meer namens MKB aanschoven.

Voortgang huidige Regio Deal
Eenmaal per jaar komen vertegenwoordigers van het Rijk en van de regio bestuurlijk bij elkaar. Tijdens dit overleg staat de voortgang van de lopende Regio Deal centraal. Gekeken wordt niet alleen naar de financiële verantwoording, maar ook naar de effecten die alle projecten hebben in de regio. In totaal zijn er sinds het begin van de Regio Deal in 2019 zo’n 85 projecten gestart. Naast de resultaten wordt ook ingezoomd op de leerpunten. Deze zijn zeker nu interessant omdat er een nieuwe Regio Deal voor de Zuid-Hollandse Delta in de maak is.

Convenant nieuwe Regio Deal
Een deel van het overleg ging over het convenant Regio Deal Zuid-Hollandse Delta Next Step. Dit convenant wordt gesloten tussen het Rijk en de regio. Hierin staat omschreven op welke thema’s regio en Rijk zich de komende vier jaar wil gaan richten, welke doelen zij nastreven en andere afspraken. Het convenant is nu nagenoeg klaar. Na een laatste check vanuit het ministerie van BZK is de verwachting dat rond 1 november alle handtekeningen onder het convenant staan. Dat betekent dat de Regio Deal Next Step voor de Zuid-Hollandse Delta daadwerkelijk van start kan.

Werkbezoek en presentatie
Projecten en initiatieven staan mooi op papier, maar mooier is om deze echt te ervaren. Vandaar dat er een werkbezoek gepland stond aan een lopend project uit de huidige Regio Deal. Een initiatiefnemer van het project Boer & Bouw vertelde vol enthousiasme over dit project en liet zien hoe zij gewassen telen die gebruikt worden in de bouw. Daarmee dragen zij bij aan circulariteit en duurzaamheid. Om te ervaren welke energie er in de regio zit om een Next Step te maken, was er ook een presentatie over een mogelijk project over Energie Management waarin onderwijs, ondernemers en overheid elkaar kunnen versterken. Het versterken van de samenwerking in de regio is een van de speerpunten voor de nieuwe Regio Deal.

Regio Deals en regionale samenwerking
In de regio Zuid-Hollandse Delta werken overheid, ondernemers en onderwijs samen om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers te verhogen. Regio Deals helpen hierbij. In deze deals werken Rijksoverheid en regio’s samen. Zo wordt er geïnvesteerd op plekken die een extra impuls goed kunnen gebruiken.

 

Bezoek Rijk-Regio aan Boerenbouw

Bezoek door vertegenwoordigers van de Regio en het Rijk aan het project Boer&bouw

Bezoek Rijk-Regio aan Boerenbouw

Laatste Nieuws