Greenpoint clean energy hub

Waterstof tankstation

Tonnisseweg 3, Oude-Tonge

Thema Duurzaamheid
Subthema Groene waterstof
Illustratie Golvende lijnen

Het doel is enerzijds het realiseren van een waterstoftankfaciliteit en anderzijds waterstof produceren voor mobiliteit en om andere tankstations te beleveren. Het waterstoftankstation Oude-Tonge verandert in een basis-Hydrogen Refuelling Station (HRS) wat andere satelliet-HRS in Nederland kan bevoorraden. De CO2-reductie sluit aan op de maatregelen die voortvloeien uit het Nationale Klimaatakkoord. Mobiliteitsverduurzaming moet bijdragen aan de doelstelling van 49% CO2-reductie in 2030 en 95% in 2050. De doorzettingskracht van de initiatiefnemers is mooi om te zien. En ook dat ze het kip en het ei- verhaal van productie en afzet hebben doorbroken door het aanbod te creëren.

Wat gaan we realiseren?

Greenpoint clean energy hub Oude-Tonge is het eerste waterstofvulpunt op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Waterstof als brandstof combineert de praktische voordelen van benzine tanken met de duurzaamheidsvoordelen van elektrisch rijden. Bij het tankstation in Oude-Tonge staat ook een elektrolyse-installatie om de waterstof te maken. Op de tanklocatie aan de Tonisseweg kan zowel met 350 bar als met 700 bar waterstof worden getankt.

Wat is de kracht van de regio in dit project?

Eerste waterstofstation op de eilanden.

Welke impact heeft het project?

Vanaf de opening van het eerste waterstoftankstation in de regio, wordt direct CO2 bespaard. Het tankstation in Oude-Tonge levert groene waterstof aan zowel vrachtwagens als personenauto’s. Vooral voor grotere voertuigen zoals bussen en vrachtwagens is waterstof interessant. Als diesel, met een uitstoot van 3,2 kg CO2 per liter, wordt vervangen door groene waterstof, daalt de uitstoot naar nul. Greenpoint verwacht dat de vraag naar waterstof zal groeien van 8.000 kg per jaar in 2022 naar 28.400 kg per jaar in 2024. De groene waterstof wordt opgewekt met hernieuwbare energie van zonnepanelen en windmolens. Van 2022 tot en met 2026 verwacht Greenpoint in totaal 6.970.000 kg waterstof te verkopen. Dit staat gelijk aan 28.318.320 liter diesel, wat neerkomt op een vermindering van 90.618.623 kg CO2-uitstoot.

Initiatiefnemers

Trekker(s): Greenpoint Group B.V.
Greenpoint is een innovatief tank- en laadconcept dat invulling geeft aan de energietransitie doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Op logistieke knooppunten in heel Nederland realiseren zij Clean Energy Hubs met duurzame oplossingen zoals fossielvrije diesel, elektrische snelladers en groene waterstof. Oude-Tonge is het 3de waterstof tankstation van de Greenpoint groep.

In samenwerking met:

  • Van Peperstraten Group
  • Van Kessel Olie

 

 

Status afgerond

Leerpunten

Vanwege erg weinig afzet lukte het tot nu toe niet om meerdere waterstoftankstations in de regio te realiseren. Die ambitie is er nog wel. Niet alleen de initiatiefnemers maar ook de provincie en de gemeente zijn betrokken. Daarnaast is er contact met regionale ondernemers om waterstof te kunnen afzetten zodat de waterstof-economie op gang komt.