Datum: 30 september 2022

Foodlab Hoeksche Waard: laagdrempelig met veel inhoud!

Afgelopen zomer trok wethouder Paul Boogaard (gemeente Hoeksche Waard) samen met agrarisch ondernemers Henk Scheele en René de Zeeuw het doek van de entree van Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve. Het inspiratiepunt in ‘s-Gravendeel is een initiatief van Foodlab en de gebiedsmarketingorganisatie in de Hoeksche Waard.

De fysieke ruimte grenst aan de nieuwe productielocatie van Hoeksche Chips en is vanaf nu overdag vrij toegankelijk voor bezoekers. De ondernemers hebben vanuit de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta een subsidie ontvangen om het inspiratiepunt te realiseren.

Foodlab Hoeksche Waard is een netwerk van initiatieven dat bijdraagt aan het voortbestaan van de agrarische sector. Afnemende bodemkwaliteit, lage voedselprijzen, wetten en veranderingen van het klimaat maken het leven van de agrarisch ondernemer er niet eenvoudiger op. De Hoeksche Hoeve heeft veel aandacht voor biodiversiteit en bodembeheer. Dit sluit goed aan op de genoemde doelen van de Regio Deal.

In en om de productielocatie leren bezoekers meer over wat de Hoeksche Waardse klei zo bijzonder maakt en wat er voor nodig is om deze vruchtbaar te houden. Hoeksche Hoeve zorgt met onder meer wisselteelt dat de grond niet wordt uitgeput. Daarnaast is er veel aandacht voor biodiversiteit. Met behulp van community ‘Rotterdam de boer op!’ en de Nationale Postcode Loterij is een biodivers erf gerealiseerd met weelderige planten en bloemen. Dit trekt de nodige insecten, vogels en andere dieren aan. De insecten zorgen er weer voor dat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

In het Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve kunnen bezoekers er van alles over lezen en zien. Zeker in combinatie met een rondleiding door de productiehal van Hoeksche Chips is een bijzonder laagdrempelige beleving ontstaan. Educatie en kennisdeling is dan ook een belangrijk doel van de Regio Deal.

Laatste Nieuws