Datum: 3 april 2023

Geslaagde boerenbijeenkomst over het gewas sorghum in Mijnsheerenland!

Afgelopen donderdag vond op de boerderij van Jos Schelling in de Hoeksche Waard een bijeenkomst plaats voor agrariërs over het telen en verwerken van speciale gewassen voor bouwmaterialen in het kader van biobased bouwen, met andere woorden: bouwen met natuurlijke bouwstoffen. Het eerste gewas waar in Mijnsheerenland mee geëxperimenteerd wordt is het gewas sorghum.

Natuurlijke bouwstoffen gebruiken in de bouw kan goed bijdragen aan de biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem. Sorghum heeft als voordeel dat het veel CO2 opslaat, ten tegelijk de biodiversiteit en de bodemkwaliteit verbetert. Daarnaast is het zogeheten dual-purpose product. Zo kan je van het graan voedsel en van de stengel bouwmaterialen maken. Denk hierbij aan bier, brood en bouwmaterialen. Omdat sorghum een relatief nieuw gewas is, ontstonden er tijdens de teelt en oogst naast antwoorden ook nog veel vragen. Bijvoorbeeld hoe scheiden op we op de juiste manier het graan van de stengel tijdens het oogsten? Om op deze vraag en meer antwoord te krijgen werd de bijeenkomst over sorghum georganiseerd.

Op de boerderij van Jos Schelling kwam een groep boeren samen. Sommige met en sommige zonder sorghum teeltervaring. Onder begeleiding van VORM, Squarewise en Strobouwer zijn ze in een werkvorm aan de slag gegaan om de belangrijkste onderwerpen rondom de teelt en oogst gezamenlijk te bespreken. Denk hierbij aan welk soort zaad kun je wanneer gebruiken, hoe moet de grond bewerkt worden, maar ook hoe en wanneer oogst en droog je het gewas, zodat de stengel droog genoeg is voor verwerking.

Dankzij de verschillende kennis die aanwezig was is er veel nuttige informatie opgehaald én zijn de agrariërs weer geïnspireerd om aan de slag te gaan met het telen van sorghum. De resultaten worden verwerkt tot een factsheet, die later gepubliceerd zal worden. Dit kan alle boeren helpen om meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden binnen de sorghumteelt.

Dit initiatief wordt ondersteund door de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta, programmalijn Duurzaamheid.

Laatste Nieuws