Robotisering Robotiller

Industrieweg 4, Klaaswaal,

Thema Agrifood
Subthema Bodem
Illustratie Golvende lijnen
Wat gaan we realiseren?

Het doel is vermindering van de bodembelasting en CO2-emissie tijdens veldwerkzaamheden door bollen- en vollegrondsgroentetelers en akkerbouwers. Het project speelt daarnaast in op een CO2-neutrale landbouw. Robotisering Robotiller is een vervolg op een robotica-project uit 2020 van HWodka met hulp van de provincie Zuid-Holland. Het project leidde tot de bouw van een pré-prototype H2-Robotiller.

Wat is de kracht van de regio in dit project?

Vooruitstrevende ondernemers uit de regio, ieder met hun eigen belang, werkten samen in dit project. Akkerbouwnetwerken voerden praktijktests uit op verschillende grondsoorten op Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten.

Initiatiefnemers

Reedyk B.V.

Status afgerond

Leerpunten

De Robotiller is ontwikkeld als een autonoom rijdend voertuig dat elektrisch aangedreven werd met waterstof als energiebron. De combinatie van 3 nieuwe technieken bleek een te groot en spannend verschil voor potentiële gebruikers. Voor agrariërs is het belangrijk dat zij vertrouwen hebben in de techniek van hun machines. Vaak hebben zij maar korte tijd om hun werkzaamheden uit te voeren en de angst voor stilstand was groot.

De conclusie van dit project is dat het voertuig in deze vorm nog een stap te ver is. De machine moet nog doorontwikkeld worden, maar daar was geen budget voor. Reedyk heeft de keuze gemaakt om de Robotiller te demonteren en de techniek in te zetten voor de doorontwikkeling van onder andere waterstoftractoren. Door deze stap wordt de afstand tussen de boer en nieuwe techniek kleiner.

De initiatiefnemer is op dit moment in gesprek met een Hoeksche Waardse boer om samen te werken aan een nieuw soort hybride tractor.

Er is ook een oplossing bedacht voor het tanken op locatie. In de fronthefinrichting van de trekker komt een unit met een brandstofcel die stroom maakt uit waterstof.

De waterstof komt uit een wisseltank die ook in de fronthefinrichting hangt, vergelijkbaar zoals een heftruck op LPG. Het wisselen van tanks is wel toegestaan op het perceel.

De lege tanks kunnen dan omgeruild worden door een leverancier of gevuld worden bij een waterstoftankstation. De initiatiefnemer hoopt met deze toepassing meer vertrouwen op te kunnen bouwen voor het gebruik van waterstof in de landbouw.

Ga naar de inhoud