Spuit van de Toekomst

Tonisseweg 8, Oude-Tonge, Nederland

Thema Agrifood
Subthema Korte ketens
Illustratie Golvende lijnen

De ontwikkeling en implementatie van een innovatieve landbouwspuit die niet alleen technologisch geavanceerd is, maar ook duurzaamheid en efficiëntie centraal stelt in de Nederlandse akkerbouwsector.

Wat gaan we realiseren?

Het primaire doel is het ontwerpen, testen en produceren van een geavanceerde Agrifac landbouwspuit van 45 meter breed, de Spuit van de Toekomst. Deze spuit zal state-of-the-art technologieën omvatten, zoals een luchtdrukwisselsysteem, plaats-specifiek spuiten, verlaagde boomhoogte en een motor die op HVO100 biobrandstof kan draaien. Deze technologieën worden specifiek ontwikkeld en geïntegreerd om de maximale reductie van gewasbeschermingsmiddelen en CO2-emissies te realiseren.

Wat is de kracht van de regio in dit project?

De Spuit van de Toekomst is niet alleen een oplossing voor de lokale akkerbouw, maar fungeert ook als een model voor de gehele sector. Door samen te werken met Agrifac, Crop Consult, Dick Klok Mechanisatie, Farm24 en andere stakeholders, is er een schaalbare technologie ontwikkeld die zowel in Nederland als internationaal kan worden toegepast. De combinatie van duurzaamheid, efficiëntie en technologische innovatie maakt van deze landbouwspuit een blauwdruk voor duurzame landbouwpraktijken wereldwijd.

Welke impact heeft het project?

Gebruik van insecticiden en meststoffen gereduceerd
Er is gewerkt aan het terugdringen van het gebruik van insecticiden en meststoffen door precisielandbouwtechnieken en innovatieve teelmethoden in te zetten. Dankzij plaats-specifieke toepassingen en het optimaliseren van bemestings- en spuitstrategieën kan met deze technieken een significante reductie worden behaald. Dit leidt tot efficiënter middelengebruik en een directe vermindering van de milieubelasting.

Aandeel boeren die deelnemen aan korte ketens naar 20% gestegen
Door de ontwikkeling en implementatie van technologieën waarmee gewassen per plant kunnen worden geanalyseerd en getraceerd, is een belangrijke stap gezet richting transparantie in de keten. Het is nu mogelijk om gewassen vanaf het moment van teelt tot aan eindproduct volledig te volgen. Dit stimuleert het lokaal en duurzaam telen van voedsel. Een voorbeeld is het gebruik van lokaal geteelde aardappelen, die via de keten worden verwerkt tot friet voor McDonald’s restaurants in de regio.

Emissie van boerenbedrijven met 10% gedaald
De emissiereductie van 10% is bereikt door de implementatie van duurzame bedrijfsprocessen. Denk onder andere aan gebruik van alternatieve brandstoffen, energiezuinige machines en het optimaliseren van agrarische activiteiten. Deze maatregelen hebben niet alleen bijgedragen aan een lagere CO2-uitstoot, maar ook aan een kleinere ecologische voetafdruk.

 

Initiatiefnemers

Van Peperstraten Group

Status afgerond

Ga naar de inhoud