Datum: 25 september 2024

Bouwsymposium succesvol: Veel ambitie in circulaire gebiedsontwikkeling

Het was druk in De Boekenberg in Spijkenisse op vrijdagochtend 20 september. In het bijzondere, duurzame gebouw kwamen architecten, slopers, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties bij elkaar voor het Circulair Bouwsymposium van de Zuid-Hollandse Delta.

De ruim 80 aanwezigen in de bouwsector in de gemeenten Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee of Nissewaard, zochten elkaar op om ervaringen uit te wisselen en afspraken te maken over hoe ze circulair kunnen (samen)werken.

We moeten onze gebouwen en infrastructuur zo gaan ontwikkelen dat straks alle materialen en grondstoffen herbruikbaar zijn en we geen fossiele energiebronnen meer gebruiken. Dat kan alleen als alle schakels in de bouwsector samenwerken in een gesloten keten. Sloopmateriaal of een bijproduct als stro kan vaak prima worden gebruikt in de bouw. Maar dan moeten we elkaar wel weten te vinden en in elkaars keuken mogen kijken. Deze nieuwe manier van samenwerken stond centraal tijdens het symposium. Dat dit onderwerp actueel is in de sector bleek uit de grote en enthousiaste belangstelling voor het symposium.

De bouwsector is een innovatieve sector
Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn van gemeente Goeree-Overflakkee is bestuurlijk trekker van de pijler Duurzaamheid voor de samenwerkende gemeenten. Ook hij ziet dat de bouwsector echt een stap naar meer circulair bouwen maakt: In de regio zijn veel voorbeelden van innovatieve bouwondernemers en initiatieven, die willen bijdragen aan het welzijn van onze leefomgeving. De opgave is ingewikkeld, maar het biedt ondernemers ook veel kansen. Zo kan het op de lange termijn kostenbesparend zijn. Tijdens dit symposium hebben we die kansen aan de bouwsector laten zien. Zo willen we met elkaar de omslag naar circulair bouwen versnellen.”

We kunnen al heel veel
De deelnemers spraken met elkaar tijdens deelsessies zoals Circulair bouwen met het Nieuwe Normaal, Hergebruik van materialen, Biobased isoleren en Gezonde, circulaire schoolgebouwen. Bij alle deelsessies gaven de deelnemers aan vaker met elkaar te willen spreken over deze onderwerpen. En zo ook tot concrete stappen te komen met elkaar. Ook werd er om meer ambitie van opdrachtgevers als woningbouwcoöperaties en gemeenten gevraagd. Dat moet ervoor zorgen vanaf het begin op de agenda staat bij een nieuwe ontwikkeling. En pas waar nodig beleid en wet- en regelgeving aan. Want over één ding waren alle aanwezigen het eens: we kunnen als sector al heel veel, dus geef ons de kans die kennis in te zetten.

Samen circulair ontwikkelen
Het bouwsymposium werd georganiseerd door de Regio Zuid-Hollandse Delta, waarin de gemeenten samenwerken aan de thema’s Duurzaamheid, Agrifood, Landschap & Toerisme en Onderwijs & Arbeidsmarkt. Ook Gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland was bij de start van het symposium, om het belang aan te geven van samenwerking en kennisdelen bij innovaties in de bouwsector.

Van de gemeente Nissewaard, Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard namen de wethouders Duurzaamheid en van Ruimtelijke Ordening deel aan het symposium. Daan Markwat en Jaap Willem Eijkenduijn van Gemeente Goeree-Overflakkee, Chris Hottentot en Jan Willem Mijnans van Gemeente Nissewaard en Huibert Steen en Adriaan van der Wulp van Gemeente Hoeksche Waard spraken met elkaar over circulair bouwen binnen de gemeenten. Zij spraken af meer te gaan samenwerken op dit thema, met de ambitie een regio te worden waar de meest circulaire bouw ontwikkelingen plaatsvinden.

circulair bouwsymposium

circulair bouwsymposium

 

Laatste Nieuws