Bokashi van Pallandtpolder

Van bermgras naar Bokashi, een natuurvriendelijke en circulaire meststof

Kruisweg 1 3241 LN Middelharnis

Thema Duurzaamheid
Subthema Bodem
Illustratie Golvende lijnen

In de Proeftuin van Pallandtpolder wordt geëxperimenteerd met vormen van duurzame landbouw. Bokashi is zo’n experiment, waar bermmaaisel uit de omgeving gebruikt wordt als natuurlijke, circulaire meststof voor gewassen. Per jaar maaien we veel gras op het eiland Goeree-Overflakkee: langs dijken, wegen, in parken, langs fietspaden en autowegen. En wat doen we vervolgens met wat er overblijft, het bermmaaisel? Met die vraag kwamen provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta, gemeente Goeree-Overflakkee en de ondernemers van de Van Pallandtpolder bij elkaar. Zij wilden graag experimenteren met Bokashi, een nieuwe vorm van bemesten.

Wat gaan we realiseren?

Het waterschap leverde 2000 ton gemaaid gras. Het gras werd rechtstreeks geleverd en op hetzelfde terrein verwerkt tot Bokashi. Zodat het gras niet vuil werd tijdens het transport.

Met het waterschap zijn afspraken gemaakt over de grasmaailocaties en hoe de proeftuin Van Pallandtpolder het materiaal rechtstreeks op hun locatie aangeleverd krijgt. Vervolgens werd het materiaal bewerkt, gefermenteerd en uitgereden over het land.

Resultaat: minder gebruik van kunstmest en organische bemesting van de grond. Hierdoor ontstaat een natuurlijke kringloop met diverse partners.

Wat is de kracht van de regio in dit project?

Er is een regionale korte keten gerealiseerd, waar we op kunnen voortbouwen.

Welke impact heeft het project?

De tussentijdse resultaten werden vrijdag 10 november 2023 gepresenteerd.

De uitkomsten tot nu toe lieten zien dat de bodem bij aanvang uitgeput was en dat het gebruik van de Bokashi een heel goed begin is om de bodem weer van leven te voorzien en vruchtbaarder te maken.

Initiatiefnemers

provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta, gemeente Goeree-Overflakkee en de ondernemers van de Van Pallandtpolder,  Met medewerking van Louis Bolk Instituut en Beroepscampus Middelharnis.

Status afgerond

Stand van zaken

Mede dankzij financiële ondersteuning vanuit de Regio Deal Zuid Hollandse eilanden, gaat de Bokashi pilot door. Het Louis Bolk instituut gaat verder onderzoek doen naar de effecten van het gebruik van Bokashi.

Leerpunten

We hebben ervaring opgedaan met verwerking en monitoring en in het proces, zoals aanlevering, condities, effect op het land etc.).