Agrifood
Samenwerken; de voedingsbodem voor groei
Als voedingsbodem heeft de agrifoodsector op Goeree Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten een enorm potentieel. In de regio is het gebruik van innovatieve technieken en werkwijzen een tweede natuur. Zo verstevigen we onze internationale koppositie op het gebied van duurzame en toekomstbestendige landbouw. Binnen de regio werken we in de programmalijn Agrifood samen aan Netwerk foodlabs, Korte ketens en Bodem.
Hier werken we aan
Netwerk Foodlabs
Ieder eiland heeft zijn eigen initiatieven. Door kennis- en informatiecentra op de verschillende eilanden te verbinden, wordt het eenvoudiger om kennis te delen, te innoveren en massa te maken die nodig is om de onrendabele top tegen te gaan. Hiervoor gaan we een platform opzetten waar we kennis kunnen delen en vergroten.
Korte ketens
We brengen de consument dichter bij de agrarische ondernemer. Zo ontstaat er een eerlijker beeld van de agrifoodsector en krijgt de agrarisch ondernemer een eerlijkere prijs voor zijn product. Ook het tegengaan van voedselverspilling heeft onze aandacht.
Met kortere ketens gaan we terug naar de basis. Dat is goed voor iedereen. Door het wegvallen van onnodige schakels krijgt de agrarische ondernemer een eerlijkere prijs en ontstaan er nieuwe verdienmodellen. Daarnaast krijgen inwoners een beter beeld van het vakmanschap dat bij allerlei agrarische initiatieven nodig is. En omdat die inspanningen niet verkwanseld mogen worden, maken we ons hard voor minder voedselverspilling.
Bodem
Verantwoord bodembeheer helpt het tegengaan van uitputting en versterkt de biodiversiteit boven en onder de grond. Hierbij spelen we ook in op het veranderende klimaat, lagere emissies van broeikasgassen bij voedselproductie en natuurlijk het verantwoord omgaan met grondstoffen.
Om ook in de toekomst goed te kunnen ondernemen, ontwikkelen we de agrifoodsector naar een duurzame en circulaire sector. Kringlooplandbouw is een veelgebruikte term hiervoor. De zorg voor de bodem en het verantwoord omgaan met grondstoffen hebben volop onze aandacht. Daarmee versterken we de biodiversiteit en benutten we de CO2-opslag door bodem en gewassen. Goed voor ons en onze volgende generaties.