Economie

Programma Economie

Blijvende vitaliteit van het regionale midden- en kleinbedrijf (MKB) en de nabijgelegen wereldhaven van Rotterdam vraagt om innovatie, verduurzaming en goed onderwijs dat aansluit bij de regionale arbeidsmarkt.

Als regio versterken we onze regionale economie door onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar te laten aansluiten. Wij ondersteunen ons MKB  bij de noodzakelijke innovatie. Wij zetten in op verduurzaming van bedrijven en bedrijventerreinen en werken met de landbouw, visserij en maritieme sector aan een toekomstperspectief . We ondersteunen initiatieven voor de lokale opwek en opslag van energie die we ook regionaal gebruiken. We zetten in op een vitale en toekomstbestendige circulaire economie in een regio waar bedrijvigheid en een leven lang ontwikkelen hand in hand gaan. Daarbij hebben we oog voor de balans tussen economie en ecologie.

Illustratie Golvende lijnen

Onze
doelen

Wat gaan we doen?

Met het programma Economie streven we de volgende doelen na:

  • Werken aan een toekomstbestendige, vitale en circulaire regionale economie, waarbij het onderwijs aansluit bij de regionale arbeidsmarkt, het bedrijfsleven verduurzaamt en de economie en ecologie in balans zijn.
  • Stimuleren van innovatie, energietransitie, voedselzekerheid en -veiligheid en het bevorderen van lokale productie en korte ketens door een toekomstgerichte en duurzame landbouwstructuur en visserijsector.
  • Beter benutten van bestaande bedrijventerreinen.
  • Aanpakken van ondermijning op bedrijventerreinen en in het landelijk gebied door samenwerking in de veiligheidsketen.
  • Zorgen voor een stabiele energievoorziening door regionale energyhubs, met lokale energieopwekking, -opslag en -gebruik.
  • Versterking van het visserij-innovatiecentrum en het maritiem cluster.

Onze
aanpak

Hoe gaan we dat doen?

Onze aanpak in het programma Economie ziet er als volgt uit:

  • Voldoende en goed opgeleid personeel is de belangrijkste factor voor een vitale regionale economie en het regionale mkb. Ingezet wordt op het behouden, ontwikkelen en aantrekken van adequaat personeel, met talentontwikkeling, Levenlang Leren en Ontwikkelen (LLO) en activiteiten die de toeleiding tot de arbeidsmarkt ondersteunen.
  • De Regio ondersteunt de ontwikkeling van relevante opleidingen voor de regionale arbeidsmarkt, met de doorontwikkeling van de regionale campussen zoals de Zorgcampus en Techniekcampus.
  • Partijen ondersteunen de onderwijssector bij de aanpak van het lerarentekort en bij de ontwikkeling van de aansluiting en doorstroom tussen primair- en voortgezet onderwijs (PO/VO), mbo en hbo/wo. Partijen stimuleren en ondersteunen initiatieven van ondernemers die innovatieve oplossingen voor regionale opgaven of het verhogen van de arbeidsproductiviteit willen verkennen of realiseren.
  • De agrarische sector is volop bezig met de doorontwikkeling van de sector om zo een toekomstbestendige bedrijfsvoering te realiseren. In aanvulling op het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG) ondersteunen Partijen binnen de Regio Deal de agrarisch ondernemers bij deze verdere ontwikkelingen. In de Regio wordt ingezet op versterking van de overgang van traditionele landbouw naar regeneratieve landbouw, optimalisatie van het energiemanagement bij en rond landbouwbedrijven en zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met water. Projecten die bijdragen aan minder watergebruik, minder bemesting en gewasbestrijdingsmiddelen, verwaarding van reststromen en versterking biodiversiteit worden door de Regio gefaciliteerd.
  • De Regio ondersteunt samenwerking tussen landbouw, natuurbeheer, recreatie en toerisme, bijvoorbeeld bij de aanleg van voedselbossen, natuurvijvers en educatiemogelijkheden.
  • Partijen werken samen aan een klimaat-neutrale en circulaire economie. Het gaat daarbij met name om versterking van korte ketens, regionaal energiemanagement en circulariteit. Bedrijventerreinen worden beter benut en de Regio faciliteert bedrijvencollectieven die willen werken aan gezamenlijke energienetwerken.
  • Partijen ondersteunen en stimuleren kennisverwerving en vooral ook kennisdeling in de Regio. De mogelijkheid voor het opzetten van een Regionaal Kennisknooppunt (RKK) wordt onderzocht.
  • Bijzondere aandacht heeft het versterken en beter benutten van de informatiepositie over (mogelijk) ondermijnende activiteiten op met name bedrijventerreinen en in het buitengebied.
  • Partijen ondersteunen de verduurzaming van de regionale bedrijventerreinen en werklocaties. Met innovatieve projecten waarin diverse Partijen samenwerken, worden energyhubs opgezet en wordt de netcongestie aangepakt. In aansluiting op de projecten in Regio Deal Zuid-Hollandse Delta I stimuleert de Regio onderzoek naar en gebruik van waterstof als energiedrager.
  • Partijen onderzoeken en beoordelen (op korte termijn) de specifieke manier waarop het visserij-innovatiecentrum en het maritiem cluster het beste kunnen worden ondersteund, en de uitvoerende partners die daarbij horen.

Beoogde
resultaten

Wat levert het de regio uiteindelijk op?

Met het programma Economie hebben we de volgende resultaten voor ogen:

  • Meer mensen zijn aan het werk in de Regio. Het onbenut potentieel wordt zoveel mogelijk ingezet voor werk of maatschappelijke bijdragen, de uitgaande onderwijs- en werkpendel vermindert en nieuwe mensen gaan aan de slag in de Regio. Er zijn minder onvervulbare vacatures in de Regio.
  • De regionale onderwijsinstellingen hebben voldoende personeel en bieden in samenspraak met het bedrijfsleven relevante opleidingen voor de regionale arbeidsmarkt.
  • Regionale ondernemers bieden en gebruiken meer innovatieve oplossingen voor de schaarste op de arbeidsmarkt zoals robotisering en AI.
  • Bestaande bedrijventerreinen worden beter benut.
  • Meer landbouwgrond wordt gebruikt voor duurzame en volhoudbare landbouw.
  • De positie van het maritieme cluster en het visserij-innovatiecluster zijn versterkt.
  • De Regio wekt meer duurzame energie op voor de regionale behoefte en energyhubs zorgen voor een stabieler regionaal energienetwerk.