Leefbaarheid

Programma Leefbaarheid

Voldoende voorzieningen, goede bereikbaarheid, een passend woonaanbod en versterking van (digitale) weerbaarheid zijn cruciaal voor een vitale, veilige regio.

De vergrijzing en het verdwijnen van voorzieningen in dorpen vragen om slimme oplossingen rondom leefbaarheid. We investeren in veilige en groene woonomgevingen, waarbij gezonde, sociale leefstijlen centraal staan. Ook werken we aan betere benutting van verbindingen en slimme mobiliteit, zodat de regio met al haar voorzieningen toegankelijk blijft voor iedereen.

Illustratie Golvende lijnen

Onze
doelen

Wat gaan we doen?

Met het programma Leefbaarheid streven we de volgende doelen na:

  • Het bieden van een vitale, groene veilige leefomgeving, die uitnodigt tot een gezonde leefstijl en ontmoeting, waarbij de zogenaamde Blue Zones een inspiratie zijn.
  • Een meer evenwichtige bevolkingsopbouw binnen de Regio door ontwikkeling van adequate huisvestings-, onderwijs- en ontmoetingsmogelijkheden in de kernen.
  • Een verbeterde bereikbaarheid van banen, onderwijs en voorzieningen.
  • Zorgen voor een goed en veilig leefklimaat, zowel in de meer kwetsbare wijken en kernen als rondom werklocaties.

Onze
aanpak

Hoe gaan we dat doen?

Onze aanpak in het programma Leefbaarheid ziet er als volgt uit:

  • Binnen deze programmalijn stimuleert de Regio initiatieven die stad en land met elkaar verbinden en wordt ingezet op robuuste natuur in de stad. Dat vergroot de mogelijkheden voor gezondheidspreventie en natuurbeleving van inwoners van de meer stedelijke wijken. Tegelijkertijd is dit van belang voor klimaatadaptatie en versterking van de biodiversiteit.
  • Blue Zones (wereldwijd afgebakende gebieden waarvan de bevolking een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt en waar de mensen meetbaar langer gezond leven) bieden inspiratie voor de versterking van de Regio Zuid-Hollandse Delta.
  • Partijen stimuleren initiatieven die de wijken en kernen vitaal houden. Initiatieven voor jongerenhuisvesting en wonen met zorg dragen bij aan een meer evenwichtige bevolkingsopbouw. Projecten die bijdragen aan versterking van het voorzieningenniveau, de sociale cohesie, veiligheid en veiligheidsbeleving worden ondersteund.
  • Partijen zoeken naar optimale benutting van bestaande verbindingen, versterking van de interne bereikbaarheid binnen de Regio, innovaties en alternatieven en verkennen oplossingen voor nieuwe mogelijkheden om het openbaar vervoer een aantrekkelijker alternatief te laten zijn voor de auto. Daarnaast wordt ingezet op een duurzamer mobiliteitspatroon en structurele gedragsverandering.
  • De Regio veronderstelt dat een goed en veilig leefklimaat mensen en bedrijven aantrekt, zorgt voor sociale cohesie en veiligheid en ondermijnende activiteiten voorkomt. Dit kan leiden tot economische groei, hetgeen nieuwe kansen biedt voor voorzieningen, onderwijs en innovatie. Daarnaast resulteert de aanpak van ondermijning ook in een gezond en veilig ondernemersklimaat. Een onderneming die witwast is immer oneerlijke concurrentie voor legale nabijgelegen ondernemers. In het kader van ondermijning werken Partijen aan de versterking van de informatiepositie en datavolwassenheid bij gemeenten, waardoor interventies gerichter en effectiever worden uitgevoerd.

Beoogde
resultaten

Wat levert het de regio uiteindelijk op?

Met het programma Leefbaarheid hebben we de volgende resultaten voor ogen:

  • Wijken en kernen zijn vergroend, er is meer natuur dichtbij en beleefbaar en de biodiversiteit is versterkt.
  • De fysieke en mentale gezondheid en gezondheidsbeleving is gestegen door maatschappelijke investeringen in sport en bewegen.
  • Wijken en kernen zijn vitaler, door realisatie van wijkondersteuningspunten, nieuwe woonzorgconcepten en huisvestingsmogelijkheden voor met name jongeren en ouderen (wonen met zorg).
  • De tevredenheid over de bereikbaarheid van werk en voorzieningen is verbeterd door versterking van (alternatieve vormen van) openbaar vervoer en innovatieve vervoersmogelijkheden.
  • De informatiepositie en de datavolwassenheid bij gemeenten is versterkt waardoor gerichter en effectiever interventies worden uitgevoerd. Een dashboard ondermijning wordt ontwikkeld die op basis van data inzicht biedt in risicogebieden en zogenaamde ‘red flags’.
  • De veiligheid en de veiligheidsbeleving van inwoners is gestegen.