Datum: 24 juni 2022

Bijeenkomst Circulair Bouwen voor de Toekomst in Middelharnis

Wonen willen we allemaal. De bouw is daarom een onmisbare sector, maar gebruikt nu een derde van de grondstoffen. Het gebruik van beton veroorzaakt bovendien een hoge CO2-uitstoot. Het kan anders, bleek vorige week op de netwerkbijeenkomst Circulair Bouwen voor de Toekomst. Professionals lieten zien hoe zij al jaren werken met biobased materialen en hoe onderdelen van een huis na sloop, een nieuw leven krijgen. De netwerkbijeenkomst was gericht op de hele bouwketen en werd georganiseerd door de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Nissewaard, provincie Zuid-Holland en Bouwcenter Esselink.

Gebruik van biobased materialen is van alle tijden
Onder de titel ‘Vooruit naar Vroeger’ liet architect Mark Boschman zien hoe het gebruik van biobased materialen niet een nieuwerwetse ver-van-mijn-bed-show is, maar dat het eigenlijk oude, vertrouwde recepten zijn. Mark Boschman is een oude rot in het vak die als partner verbonden is aan RoosRos Architecten in Oud-Beijerland. Geen theoretisch verhaal, maar een toelichting op de indrukwekkende lijst van afgeronde bouwprojecten in de regio.

“Bouwen met beton is makkelijk, maar de schade die het geeft, is niet goed te verantwoorden. Als we naar komende generaties kijken dan hoort het gewoon bij goed rentmeesterschap om hernieuwbare materialen te gaan gebruiken”, aldus Boschman.

En er zijn ook steeds meer materialen beschikbaar die het comfort bieden dat we gewend zijn, zonder het milieu te beschadigen. Mark vult aan: “De biobased materialen zorgen van nature voor dat comfort. Nu hebben veel nieuwbouwhuizen te kampen met te weinig ventilatie wat schimmelvorming veroorzaakt waardoor de inwoners luchtwegproblemen krijgen. Met een muur van leem heb je dat probleem niet. Die is vochtregulerend.”

Nieuwe gebouwen worden steeds vaker gebouwd met gebruikte materialen
Wie ooit zelf gesloopt heeft herkent misschien het gevoel. Wat een hoop materiaal wat de afvalbak in verdwijnt. Maar misschien ook het dubbele gevoel dat nieuw ook wel heel mooi en schoon is. Toch zijn er steeds meer voorbeelden van nieuwe gebouwen die met heel veel gebruikte onderdelen zijn opgebouwd. En die er prachtig uitzien. Zeker nu grondstofschaarste een steeds groter probleem wordt voor de bouwsector, is het tijd om hergebruik, ook wel urban mining genoemd serieus in de bedrijfsvoering op te nemen. Hierover gingen de deelnemers van de netwerkbijeenkomst Circulair Bouwen voor de Toekomst met elkaar in gesprek.

 

Laatste Nieuws