Datum: 8 december 2023

Werkzaamheden Hitsertse kade in Zuid-Beijerland zijn gestart

Maandag 13 november is aannemer GKB begonnen met de werkzaamheden op de Hitsertse Kade in Zuid-Beijerland. Een mooie mijlpaal waar inwoners, leden van de werkgroep Hitsertse Kade en gemeente erg blij mee zijn. De werkzaamheden zijn gepland voor de maanden november en december 2023. In het voorjaar van 2024 volgt dan de feestelijke opening.

Nieuwe steigers, sanitair gebouw en een uitkijktoren

Na het verwijderen van de bestaande steiger en het inrichten van het werkterrein, zijn de werkzaamheden op de Hitsertse Kade gestart. Er worden onder andere vaste en drijvende steigers gerealiseerd, het zwemgedeelte wordt aangepast, er wordt een sanitair gebouw geplaatst en het hele recreatieterrein krijgt een flinke upgrade. Als kers op de taart komt er een uitkijktoren om van het uitzicht over het Haringvliet te genieten. De uitkijktoren past qua uitstraling bij andere uitkijkpunten rond het Haringvliet zoals Tij en Bliek. De uitkijktoren, steigers en het sanitair gebouw worden gemaakt van prefab onderdelen uit de fabriek van GKB. Deze prefab onderdelen zijn vervolgens naar de Hitsertse Kade gebracht waar ze in elkaar worden gezet.

Het ontstaan van de vernieuwde inrichting

De Hitsertse Kade is een recreatiegebied dat al sinds de jaren ’80 als zodanig in gebruik is. Samen met inwoners en gebruikers van het gebied is gekeken hoe dit gebied voor de recreant behouden en opgewaardeerd kan worden. Voor de zomervakantie organiseerde gemeente Hoeksche Waard een inloopavond in de Eendrachtshoeve in Zuid-Beijerland. Tijdens deze avond werden het plan en bijbehorende schetsen gepresenteerd en werd uitleg gegeven over de vernieuwde inrichting van de Hitsertse Kade. Aanwezigen konden ook vragen stellen over de ontwerp-omgevingsvergunning die ter inzage lag tot en met 13 juli. De gevraagde vergunningen en subsidies zijn rond en dat betekent dat het startschot gegeven kon worden voor de werkzaamheden.

Vereende krachten

Sinds de aankoop door gemeente Hoeksche Waard van het recreatiegebied aan de Hitstertse Kade in 2022, werken onder andere gemeente Hoeksche Waard, werkgroep Hitsertse Kade en Vogelbescherming Nederland intensief samen. RO&AD Architecten maakten het ontwerp. De benodigde financiering is afkomstig van gemeente Hoeksche Waard, Provincie Zuid-Holland, Vogelbescherming Nederland en Droomfondsproject Haringvliet, aangevuld met rijksgelden uit Regiodeal Zuid-Holland. Hierdoor kan de volledige ambitie voor de Hitsertse Kade gerealiseerd worden.

Hieronder kunt u een filmpje bekijken van de plaatsing van de uitkijktoren op de Hitserte Kade. https://youtube.com/shorts/ZpQutd2o7Gw

Laatste Nieuws