Boeren voor de bouw

Van groen gewas tot duurzaam bouwmateriaal

Romeinseweg, Mijnsheerenland

Thema Duurzaamheid
Illustratie Golvende lijnen

Het wordt wereldwijd steeds milieuonvriendelijker om met conventionele bouwmethoden te bouwen. Met duurzame materialen kunnen we de bouw vernieuwen en meer duurzame huisvesting creëren zonder onze ecosystemen verder uit te putten. We moeten het anders doen. We kunnen het anders doen met onder andere sorghum, miscanthus, zonnekroon en meerjarige polyculturen. In Mijnsheerenland telen we op 12 hectare eigen grond vier soorten gewassen: sorghum, zonnekroon, miscanthus en een inheemse kruidenmengsel. Hier ontwikkelen we producten van en passen deze biobased materialen toe in onze bouwprojecten.

Wat gaan we realiseren?

Met BOER&BOUW bieden wij een platform voor de vastgoedsector, voor een partnerschap om samen biobased bouwen verder te ontwikkelen. Laten we kennis delen, samen van betekenis zijn. Het samen gaan doen! Samen verantwoordelijkheid nemen voor het verlagen van onze impact op de wereld.

Wat is de kracht van de regio in dit project?

De keten in grondstofbewerking, productontwikkeling en -toepassing regionaal verder ontwikkelen, samen met de juiste partners.

Welke impact heeft het project?

Het project voor de regio zoveel mogelijk schaalbaar maken en een bredere biobased (bouw)transitie door het aanleggen van een netwerk en infrastructuur voor monitoring van resultaten en kennisdeling. Dit betreft impact van de teelt, verwerking van de teelt tot bouwmateriaal en concrete toepassing van het materiaal in gebouwen.

Een fysieke plek realiseren voor kennis- en netwerkontwikkeling tussen relevante partners op het gebied van ketenontwikkeling, onderzoek en onderwijs.

Initiatiefnemers

Trekker(s):

  • VORM
  • Squarewise

Partner(s):

  • Gemeente Hoeksche Waard (in eerste instantie, maar we zoeken ook graag de samenwerking met andere gemeenten op de eilanden)
  • Bouwbedrijf Esselink
  • Proeftuin Pallandtpolder
  • WUR/HAN
  • Hoekschewaard Landschap
  • Building Balance
  • Woningbouwcorporaties (in eerste instantie Woonbron, maar we leggen meer contacten ook, i.s.m. gemeenten)
  • Provincie Zuid-Holland
  • Strobouwer Wouter Klijn
  • Nimbel, DAT bouwsystemen
  • Van Hier
  • Fairm

Status in uitvoering

Stand van zaken

Er wordt momenteel met verschillende partijen samengewerkt om de keten steeds verder te sluiten. Tegelijkertijd staan de initiatiefnemers open voor nieuwe samenwerkingen. Ze zijn blij en trots dat ze sectoroverstijgend de verbinding slaan om grote uitdagingen praktisch op te lossen. Doen, leren en stappen blijven zetten.

Leerpunten

Teelt van meerjarige gewassen (zonnekroon, miscanthus, kruidenmengsel) vergt extra aandacht, zeker in combinatie met de huidige weersomstandigheden. Deze gewassen zijn lastig vanwege de trage start, maar als ze eenmaal goed groeien gaat dat wel jarenlang door.

Het blijkt moeilijk om geschikte producttoepassingen te vinden van de meest experimentele gewassen, zonnekroon en kruidenmengsel.

We streven naar een verdere regionale focus door aan te haken bij lokale organisaties als scholen, boeren en andere relevante partijen.

We willen op de hoogte blijven van de talrijke initiatieven en ontwikkelingen in de markt en de juiste afstemming daarin vinden

Interview Ritzo Holtman, Coördinator MVO & Duurzaamheid

"Bouwen met minder impact op het milieu"

De bouw ligt milieutechnisch gezien onder vuur. Daarom werkt bouwend ontwikkelaar VORM aan nieuwe bouwmaterialen. Onder de titel BOER&BOUW loopt er een initiatief om gewassen te telen voor plaat- en isolatiemateriaal. Ritzo Holtman is als projectleider nauw betrokken.