Boer en consument actief betrekken bij de bodem en het belang van biodiversiteit op en in de grond, door letterlijk en figuurlijk voeding te geven aan de inhoudelijke discussie hierover. Dit gebeurt via de culinaire theatervoorstelling op locatie. Tussen de kuubskisten wordt gespeeld, gemusiceerd en gekookt. Grondproeven gaat over diepe wortels, nieuwe uitdagingen en meebewegen met de natuur. In de muzikale locatievoorstelling strijden 2 generaties akkerbouwers voor de toekomst van het familiebedrijf. Een jonge boerin wil zorgen voor een gezonde bodem door niet meer te spuiten. Terwijl de temperatuur stijgt en het steeds droger wordt, vreest haar vader voor het mislukken van de oogst. Tijdens de voorstelling bereiden en serveren de chefs ter plekke kleurrijke en smakelijke gerechten, met groenten van de aangrenzende akkers in de hoofdrol.
- Recht doen aan het complexe verhaal van generaties boeren die gewassen telen in een snel veranderende wereld, door het verhaal te baseren op het verhaal van akkerbouwers en hun familie. Het resultaat is dat zij zich in het verhaal herkennen. Alle opinies komen aan bod: conservatieve en progressieve stemmen, reguliere, regeneratieve en biologische akkerbouwers.
- Aanjagen van de dialoog tussen boer en consument over de noodzaak van een duurzame manier van produceren en consumeren.
- Een breed publiek inspireren om te koken met lokaal geteelde groenten.
- Bewustzijn creëren over kortere ketens en gezond voedsel, lokaal geoogst en in het seizoen op tafel gezet.
Een belangrijk thema in Grondproeven is de relatie tussen boer en consument. De voorstelling nodigt het publiek uit om na te denken over de keuzes die zij maken over hun voedsel en hoe deze keuzes de toekomst van de landbouw beïnvloeden. Tijdens de voorstelling wordt het gesprek hierover gevoerd. Deze interactie maakt Grondproeven niet alleen artistiek, maar ook maatschappelijk relevant.
Theatergezelschap 5eKwartier
Status in uitvoering