Proeftuinen Van Pallandtpolder

Kruisweg 1, Middelharnis

Thema Agrifood
Subthema Bodem
Illustratie Golvende lijnen

In dit project onderzoeken leerlingen hoe je meerwaarde creëert in het strokenteelt- en kringloopproject in de Van Pallandtpolder. Met als opdracht en doel: ontwikkel in 2 jaar een onderzoeksmethode voor het uitvoeren van veldproeven en leg dit vast. We streven naar een bredere onderzoeksmethode in de regio. Dit is goed voor het leerproces van studenten, maar ook om regionale agrarische vraagstukken plaatselijk te kunnen onderzoeken.

Wat gaan we realiseren?
  • We tonen een meerwaarde aan voor de vruchtwisseling van een rendabele teelt van een eiwitrijk consumptiegewas binnen het strokenteeltproject. Stikstofbinding van het gewas reduceert bovendien de kunstmesttoediening ten opzichte van de nu geteelde wintertarwe.
  • Ook kunnen we aantonen dat het gebruik van Bokashi, in combinatie met niet-kerende grondbewerking (NKG), een positief resultaat heeft op de vitaliteit van het geteelde gewas en de bodemvruchtbaarheid.
  • We stellen vast met welke biologisch consumptieaardappelras en welk frietaardappelras we de hoogste reductie van pesticiden en kunstmest behalen in vergelijking met het huidige ras Agria. Dit met behoud, of verbetering van, het financiële resultaat.
  • Tenslotte tonen we aan dat rendabel geteelde voederbieten een volwaardige vervanger zijn voor een deel van het krachtvoer voor melkvee. Dit door er mede voor te zorgen dat de geteelde voederbieten over een periode van minimaal 6 maanden (september t/m maart) beschikbaar zijn, zonder verlies van voederwaarde en kwaliteit.
Initiatiefnemers

Het project is een samenwerking tussen de opleidingen mbo Lentiz leerjaar 1 en 2 en RGO College havo 4 voor detailonderzoek naar de effecten op de bodem en de gewassen van de diverse proeven en de mogelijkheden in kaart brengen tot afzet en verwerking van deze gewassen in de regio. Ook is er aansluiting met het RGO College vwo 5 voor de verwerking van proefveldgegevens tot representatieve en betrouwbare uitkomsten.

Status in uitvoering