Van boer tot bord
Stratensweg 3, Sommeldijk & Battenoordsedijk4, Nieuwe-Tonge
Het gezamenlijk doel van de landbouwbedrijven Buth-Pons en Jacobs Agri is het verduurzamen en verkorten van de huidige agrarische afzetketens. Dit brengt de consument dichterbij de agrarische ondernemer en creëert minder voedselverspilling, een eerlijker sectorbeeld en een eerlijkere prijs voor de boer. Het doel leidde uiteindelijk tot een fusie en beide bedrijven gaan verder onder de naam Go Crops.
Een concreet voorbeeld van de samenwerking is de berekening van de CO2-voetafdruk voor de verkorte keten voor uien, samen met Bakker Barendrecht. Go Crops is erin geslaagd deze voetafdruk bij Albert Heijn aanzienlijk te verlagen: van 1,28 kg naar 0,17 kg per kilo uien. Een afname van ruim 85%.
Het projectplan leverde een succesvolle bijdrage aan de gestelde doelen. Niet alleen het aandeel boeren in de korte keten is vergroot, maar er zijn – volgens het plan naar duurzaamheid en een eerlijkere voedselketen – ook aanzienlijke emissiereducties gerealiseerd.
Het projectplan is een samenwerking tussen de Flakkeese landbouwbedrijven Buth-Pons en Jacobs Agri.
Voor de productafzet werken zij samen met regionale partners als Albert Heijn, Bakker Barendrecht en Rotterdam De Boer Op! Het plan is om later uit te breiden en lokale distributiepunten te realiseren.
Status in uitvoering
De inspanningen van deze ondernemers dienen ook als een inspirerend voorbeeld voor de bredere agrarische gemeenschap en de voedselindustrie in het algemeen. Ook werken zij door aan verdere verbeteringen en innovaties om hun doelen te blijven nastreven en overtreffen.