Agrifood

Korte ketens

verkleinen afstand tussen consument en boer

Met kortere ketens gaan we terug naar de basis. Dat is goed voor iedereen. Door het wegvallen van onnodige schakels krijgt de agrarische ondernemer een eerlijkere prijs en ontstaan er nieuwe verdienmodellen. Inwoners krijgen een beter beeld van het vakmanschap dat er bij allerlei agrarische initiatieven nodig is. En omdat die inspanningen niet verkwanseld mogen worden, maken we ons hard voor minder voedselverspilling. Met korte ketens dragen we bij aan een eerlijker beeld van de argifoodsector en nieuwe verdienmodellen voor de boer.

Wat gaan we concreet doen?

  • Regionale businesscase korte keten
  • Beeldmerk voor streekproducten

Uitgelicht Project

Van boer tot bord
Landbouwbedrijf Buth-Pons en Jacobs Agri hebben een gezamenlijk doel voor ogen, namelijk het verkorten en verduurzamen van de huidige agrarische afzetketens. Hiermee willen zij de consument dichter bij de agrarische ondernemer brengen, met minder voedselverspilling, een eerlijker beeld van de sector en een eerlijkere prijs voor de boer.

Om dit te bereiken zijn zij met hun Flakkeese agrarische ondernemingen gaan pionieren onder één naam. Dit zorgt voort een nauwere samenwerking de komende jaren. Hierdoor ontstaat meer (financiële) slagkracht om meerdere succesvolle korte ketens op te kunnen zetten in de regio Zuid-Holland. De ondernemers zijn gestart met een korte keten voor uien, sjalotten en aardappelen voor de regionale Albert-Heijn filialen, waarvan de distributie loopt via Bakker Barendrecht. De eerste stap werd gezet met een investering in een sorteer- en verwerkingslijn om hiermee uitsluitend netto-product te kunnen leveren vanaf de bedrijven. Dit is een cruciaal onderdeel van de korte keten en het tegengaan van voedselverspilling.

De ambitie is om te bouwen aan nieuwe korte ketens voor andere gewassen, zoals de vergeten groenten. Ook willen de bedrijven samenwerkingen aangaan met andere bedrijven op Goeree-Overflakkee om het assortiment en de afzet verder uit te bouwen. Daarnaast brengt pilot tal van andere kansen met zich mee zoals het realiseren van een webshop of het plaatsen van groente-containers op Goeree-Overflakkee. Daarmee kunnen de verse producten op een efficiënte en duurzame manier worden vermarkt onder een eigen label.

Benieuwd naar alle projecten?
Neem een kijkje op onze nieuwspagina!

Nieuws

Project aanvraag Indienen?

Heeft u een project dat bijdraagt aan een van de drie businesscases? Bekijk hier hoe wij uw aanvraag beoordelen.

Contact opnemen?
Wit u overleggen, samen kijken waar kansen liggen of meer weten over de programmalijn Agrifood van de regio deal? Neem dan contact op met het team van programmamanager Jurjen Verhage via agrifood@regiozhd.nl of via onderstaande knop.

Contact