Duurzaamheid

Groene waterstof

Groene waterstof

Groene waterstof speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van de regio. Waterstof kan groen en zonder CO2-uitstoot gemaakt worden. Op de korte termijn willen we al in 2025 een toename zien in het gebruik van waterstof als energiedrager. Op Goeree-Overflakkee bijvoorbeeld wordt al meer duurzame energie opgewekt dan gebruikt. Dit kan mooi gebruikt worden voor de productie van groene waterstof.

We werken daarom binnen de regio aan

  • Waterstoftankstations in de regio.
    In 2025 zijn er minimaal drie waterstoftankstations op drie eilanden. In 2030 is er zelfs een dekkend netwerk van waterstoftankstations op de Zuid-Hollandse eilanden. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een waterstoftankstation in Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee.
  • Minder CO2 en NOx uitstoot in de landbouw.
    We werken samen met twee agrarische bedrijven aan een pilot om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie met behulp van (mobiele) zonnecellen en waterstof.
  • Mbo-opleiding elektro- en installatietechniek.
    In het ‘huis van de toekomst’ realiseren jongeren in alle leeftijden samen met het bedrijfsleven technische innovaties. We willen hiermee jongeren enthousiasmeren voor een opleiding en baan in de duurzame energiesector. Bedrijfsbezoeken, gastlessen, workshops en open dagen staan op de agenda van de basisschool-scholieren en het voortgezet onderwijs.

 

EERSTE RIJDENDE ZONNEPARK TER WERELD IN OUDE-TONGE

Oude-Tonge heeft het eerste rijdende zonnepark ter wereld! Minister Henk Staghouwer opende vorige week het beweegbare en opvouwbare zonnepark, een mooi voorbeeld van agrarisch innovatief ondernemerschap.

Bekijk project